Site icon TeknoMaris

QR Kodla Ödeme Nasıl Çalışır?

QR kod; “Quick Response (Çabuk Tepki)” açılımına sahip özel bir şifreleme yöntemidir. Bu yöntemin çalışma düzeni, şifrelenen kodların bir okuyucu aracılığıyla çözümlenmesine dayanır. Şeklinden dolayı “kare kod” olarak da adlandırılan QR kodlar; noktalama sistemli kod girişleriyle bir kare şeklinde meydana getirilmektedir. Bu karelerde bulunan noktalamalar aslında QR kod için tanımlanan bilgi veya yönlendirmelerin şifrelerini temsil eder.

QR kod kullanımı için gereken materyallerden biri okuyucu araçlardır. Son dönem teknolojisinin ulaştığı boyutlar her geçen gün seviye atlarken; QR kod için de son derece kolay kullanım sunan akıllı cep telefonları bulunur. Cep telefonlarına indirilen uygulamalar vasıtasıyla ya da QR okuma özellikli kameraya sahip telefonlar ile uygulama olmadan kare kod kullanımı mümkün hale gelmiştir. Ayrıca QR kodların okunması için yalnızca cep telefonları değil; tabletler de kullanılabilmektedir.

Birden fazla okuyucu araç alternatifi sunması, hızlı ve güvenilir kullanım ortamı sağlaması, veri giriş yoğunluğu bakımından tek boyutlu barkodlara oranla fazlasıyla hacim barındırması gibi sebepler QR kodları son dönemin en yaygın teknolojik araçlarından biri haline getirmiştir.

QR Kod Ne İşe Yarar?

QR kodlar temelde veri aktarımı, link paylaşımı, yönlendirme sayfalarının şifrelenmesi, herhangi bir görüntü- video veya medya kaydının saklanması gibi birbirinden farklı ve yüksek hacimli işleve sahiptir. Ancak son dönemin yaygın QR kod uygulamaları, QR kodla ödeme işlemleridir. Bunun en temel sebeplerinden biri hem alıcı hem de satıcı taraflar adına QR kodla ödeme işlemlerinin hızlı, güvenilir ve benzersiz olmasıdır.

QR kodla ödeme sistemlerinde; satıcı tarafın ödeme sayfası linkini veya ödeme araçlarına ulaşılan adresleri kodladığı QR kodlar, alıcı tarafından okuyucu araç yardımıyla çözümlenir. Bu çözümlemenin ardından okuyucu ekranında QR koda tanımlı sayfalar açılarak kayıtlı ödeme bilgileri kullanımı sağlanır ya da manuel giriş yapılabilir. Böyle bir ödeme sisteminin en mühim avantajı zaman yönetimi anlamında maksimum verim sunmasıdır. Çünkü QR kodla ödeme işlemleri hem temassız şekilde hem de saniyeler içinde gerçekleşmektedir.

QR Ödeme Yolları Nelerdir?

QR kodla ödeme işlemleri için tasarlanan üç farklı ödeme yolu bulunur.

1.      Satıcının QR kod oluşturması

Bu yöntemde satıcının ödeme linkini barındıran bir QR kod, alıcıyı dijital ödeme sayfasına yönlendirir. Alıcı taraflar okuyucu aracılar sayesinde satıcının tanımladığı QR kod üzerinden ödemelerini gerçekleştirebilir.

2.      Alıcının QR kodunun taranması

Burada QR kod alıcı tarafından oluşturulur ve satıcı taraf okuyucu terminaller aracılığıyla kodu çözümler. Bu işleyişte alıcının ödemesi gereken tutar, QR kod ile satıcı tarafa aktarılır. Bu sayede temassız ve hızlı ödeme avantajlarıyla alıcıların kontrolünde olan ödeme aktarımları en verimli şekilde gerçekleşmiş olur.

3.      Uygulamalar arası QR kodla ödeme

QR kodla ödeme yolları arasında yer alan son yöntemin tarafları uygulamalardır. Uygulamalar arası yöntem olarak da tanımlanan bu metotta QR kod oluşturma işlevi yine alıcı ve satıcı taraf arasında özgün olarak belirlenebilir. Her iki taraf da ilgili uygulamalarını açarak tanımlanan kare kodları okutur. İşleme konu olan tutarın uygulamada kayıtlı ödeme bilgileriyle aktarımı sağlanır. Verilen onayın ardından işlem tamamlanır.

QR kodla ödeme sistemleri yeni nesil dijital dünyanın öncü temsilcileri olan SuperApp uygulamamaları için de vazgeçilmezdir. Öyle ki tüm ödeme, rezervasyon, ön talep ve satın alım işlemleri için SuperApp uygulamalarında QR kodla ödeme özelliği bulunur.

Türkiye’nin dijital finansta yenilikçi yüzü Ozan SuperApp de QR kodla ödeme ve avantajlarını bir arada sunar. 7/24 para transferinden Cashback avantajlı kampanyalara değin sınırsız bir dünyanın kapılarını aralayan Ozan SuperApp için QR kod kullanım hizmeti dijital dönüşüm en’lerinden yalnızca biri!

Exit mobile version