Windows 10 Bilgisayarı Hızlandırmanın EN İYİ 10 Yolu

Windows 10 Bilgisayarı Hızlandırmanın EN İYİ 10 Yolu

Bilgisayarınız yavaş çalışmaya başlarsa, Windows 10’u Nasıl Hızlandıracağınıza Dair Bugünün İpuçlarına bakın.

Windows 10 yüklü olan bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor? Önemli değil, bu sorun üzerinde birkaç dakika geçirilerek çözülebilir. Microsoft’tan Windows 10 bilgisayarınızı nasıl hızlandıracağınıza dair alttaki ipçlarını takip ederek sorunu çözebilirsiniz.Yönergelerimizi kullanarak, dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızın fark edilir derecede daha hızlı çalışmaya başlayacağını ve performans sorunlarının ortadan kalkabileceğini göreceksiniz.

Windows 10 Bilgisayarı Hızlandırmanın EN İYİ 10 Yolu

Güç ayarlarınızı değiştirin

İpuçları sıralamamızdaki ilk öğe, çoğu zaman dizüstü bilgisayarların yavaş çalışmasının nedenidir. Gerçek şu ki, Windows 10, düşük maliyetli cihazlarda pil gücünü korumak için genellikle otomatik olarak “Güç Tasarrufu” işletim modunu seçer. Ama performansa zarar veriyor. Güç planınızı değiştirmek, bilgisayarınızın hızını önemli ölçüde artırabilir.
Bunu yapmak için, “Denetim Masası” nı başlatın ve ardından “Sistem ve Güvenlik” -> “Güç Seçenekleri” ni seçin. Tipik olarak, seçim yapabileceğiniz iki seçenek vardır: “Dengeli (Önerilen)” ve “Enerji Tasarrufu”. Yüksek Performansı seçmek için Gelişmiş Şemaları Göster’in yanındaki aşağı oka tıklayın. Bundan sonra, Windows 10 gözle görülür şekilde hızlanacaktır.

Gereksiz programları başlangıçtan kaldırın

Windows 10 bilgisayarınızın yavaş çalışıp önyükleme yapmasının nedenlerinden biri, arka planda çalışan çok fazla programınızın olmasıdır. Onları durdurun, bilgisayarınız daha sorunsuz çalışacaktır.

Görev Yöneticisini başlatarak başlayın. Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basın ve sol alt köşede “Daha Fazla” düğmesine tıklayın – ayrıntılı bir sekmeli liste açılacaktır. Bununla yapabileceğiniz çok şey var, ancak biz yalnızca Windows 10 önyüklendiğinde başlayan gereksiz programları kaldırmaya odaklanacağız.

“Başlangıç” sekmesini tıklayın – orada işletim sistemi ile otomatik olarak yüklenen ve hızını etkileyen programların bir listesini göreceksiniz. Başlangıçta ihtiyacınız olmayan programları (mesajlaşma programları, tarayıcılar, yardımcı yazılımlar) belirleyin ve farenin sağ tuşuyla devre dışı bırakın.

ReadyBoost’u etkinleştirin

Windows 10, önbelleğe alınmış verileri düzenli olarak sabit sürücüde depolar ve ardından gerektiğinde oradan alır. Önbelleğe alınan verileri almak için geçen süre, sabit sürücünüzün hızına bağlıdır. Daha hızlı bir SSD yerine geleneksel bir mekanik sabit sürücünüz varsa, Windows ReadyBoost kullanarak önbelleğe alınmış dosya okumalarını hızlandırmanın bir yolu vardır.

Bu kullanışlı seçenek Windows 7’de tekrar ortaya çıktı ve bilgisayarınızı hızlandırmak için hızlı flash sürücüleri kullanmanıza izin verir. Önbellek sabit sürücü yerine çıkarılabilir sürücülerden okunmaya başlar. Bu daha hızlı önbellekten veri almak Windows’u hızlandıracaktır.

Öncelikle, USB sürücünüzü bilgisayarınızdaki veya dizüstü bilgisayarınızdaki USB bağlantı noktalarından birine takın. Flash sürücü, en az USB 2.0, tercihen USB 3.0 veya daha yenisini desteklemelidir. Flash sürücünüz ne kadar hızlıysa, o kadar fazla hız hissedersiniz. Ayrıca, maksimum performans için, bilgisayarınızın RAM’ının en az iki katı büyüklüğünde bir flash sürücü arayın.

Diski bağladıktan sonra, Explorer’ı açın ve “Bu PC” ye tıklayın. Flash sürücünüzü bulun, üzerine sağ tıklayın, Özellikler’i seçin ve ReadyBoost sekmesine tıklayın. Önbellek boyutunu olduğu gibi bırakın veya değiştirin – tüm boyutu kullanmanızı öneririz. Ardından “Bu cihazı ReadyBoost için tahsis et” seçeneğini seçin, “Uygula” yı ve ardından “Tamam” ı tıklayın.

Bu yordamı tamamladıktan sonra, bilgisayarınızı ne sıklıkta kullandığınıza bağlı olarak önbelleği doldurmanız ve maksimum performans sağlamanız birkaç gün sürebilir. Performansta bir artış görmüyorsanız, daha büyük bir USB flash sürücü kullanmayı deneyin.

OneDrive ile eşitlemeyi durdurun

Microsoft’un Windows 10’da yerleşik olarak bulunan bulut tabanlı OneDrive dosya depolaması, dosyaları tüm bilgisayarlarınızda senkronize ve güncel tutar. Ayrıca, bilgisayarınız veya sabit sürücüsü arızalanırsa, tüm dosyalarınız bozulmadan kalması için kullanışlı bir yedekleme aracıdır. Bunu, bilgisayarınız ile bulut depolama arasında sürekli olarak dosyaları senkronize ederek yapar ve bu da bilgisayarınızı yavaşlatabilir.
Bu nedenle Windows 10’u hızlandırmanın bir yolu, OneDrive ile senkronizasyonu durdurmaktır. Bunu yapmak için, OneDrive simgesine sağ tıklayın ve açılır pencerede “Ayarlar” -> “Hesap” öğesini seçin. “Bu bilgisayarın bağlantısını kaldır” ı tıklayın ve ardından görünen ekranda “Bu hesabın bağlantısını kaldır” ı tıklayın. Bunu yaptığınızda, dosyaları yine de yerel OneDrive klasörünüze kaydedebilirsiniz, ancak bulutla eşitlenmeyecek ve bu da sistemi biraz hızlandıracaktır.

Arama dizini oluşturmayı devre dışı bırakın

Windows 10, sabit sürücünüzü arka planda sürekli olarak dizine ekler ve bu da teoride bilgisayarınızı daha hızlı aramanıza olanak tanır. Ancak, indeksleme kullanan daha yavaş PC’ler performans düşüşü yaşayabilir. Bu nedenle, bu özelliği devre dışı bırakmak Windows 10’un hızını önemli ölçüde artırabilir.

Bunu yapmak için, “Bu bilgisayar” a gidin, sabit sürücüye sağ tıklayın ve “İndeksleme” öğesinin işaretini kaldırın. İşletim sisteminin sürücüdeki tüm dosyaların indeksini kaldırması için belirli bir süre beklemeniz gerekecektir.

Görsellerden kurtulun

Windows Aero arayüzünün gelişiyle (ve Win 8 ve Metro ile başlayarak), donanım üzerindeki yük arttı, ancak bu, yalnızca zayıf ve eski bilgisayarlarda fark edilebilir. Neyse ki, tüm gereksiz efektler kapatılabilir.

“Bu PC” simgesine sağ tıklayın, “Özellikler” i seçin ve “Gelişmiş sistem ayarları” na gidin. “Gelişmiş” sekmesinde, “Seçenekler” e tıklayın. Bu menüye Win + I klavye kısayolunu kullanarak da ulaşabilirsiniz. “Windows Ayarları” nı arayın ve “Kişiselleştirme” yi seçin.

Tüm efektleri kaldırabilir veya gerçekten gerekli olanı bırakabilirsiniz. Simgeler yerine Ekran Yazı Tipi Yumuşatma ve Küçük Resim Çıktısı bırakmanızı öneririz. İkincisi, resimlerle sık sık çalışıyorsanız özellikle önemlidir.

Önyükleme parametrelerini optimize edin

Kural olarak, bu öğe varsayılan olarak iyidir, ancak belirtilmesi gerekir. Win + R tuşlarına basın ve msconfig komutunu girin. Yüklemeyi hızlandırmak için GUI Yok ve Zaman Aşımı ayarlarını deneyebilirsiniz. Şüpheniz varsa, “GUI Yok” onay kutusunun işaretini kaldırmanızı ve 3-5 saniyelik bir zaman aşımı ayarlamanızı öneririz. Yeniden başlatmanın ardından, önyükleme animasyonu kaybolacak, ancak bu, bilgisayarı birkaç saniye açma sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Hızlı Başlangıcı Devre Dışı Bırak

Windows 10‘da varsayılan olarak etkinleştirilen Hızlı Başlangıç, bilgisayarınızın daha hızlı açılmasını sağlamalıdır. Ancak bazen düzgün çalışmayabilir. Bu gibi durumlarda devre dışı bırakılması önerilir.

Bu aynı güç ayarlarında yapılabilir: “Güç düğmelerinin eylemleri” seçeneğine tıklamanız ve ardından “Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir” seçeneğini etkinleştirmeniz ve “Hızlı başlatmayı etkinleştir” seçeneğinin işaretini kaldırmanız ve değişiklikleri uygulamanız gerekir.

“Oyun Modu” nu etkinleştirin

Oyun Modu özelliği nispeten yakın zamanda Windows 10’a eklendi. Ana amacı bilgisayarın tüm donanım gücünü maksimumda kullanmaktır. Çalışma prensibi basittir – zayıf bir işlemciniz varsa ve oyun onu maksimumda yüklüyse hiçbir yabancı uygulamanın oyuna müdahale etmemesi için tasarlanmıştır. Bu durumda, oyuna başlamadan önce tüm gereksiz işlemleri kaldırabilirsiniz.

Windows Ayarlarını açmak için Win + I klavye kısayolunu kullanın ve Oyunlar’ı seçin. Ardından “Oyun Modu” nu seçin ve etkinleştirin. Bundan sonra, işin hızı biraz artabilir, bu özellikle oyunlarda fark edilebilir.

Sabit sürücünüzü birleştirin

Sabit sürücünüzü ne kadar çok kullanırsanız, o kadar çok parçalanabilir ve bu da bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bir disk parçalandığında, Windows’un başlamadan önce onları yeniden bir araya getirmesi biraz zaman alır.

Neyse ki, Windows 10’da yerleşik bir birleştirici var. Bunu yapmak için arama kutusuna defrag yazın ve Enter tuşuna basın. Görünen ekranda, birleştirmek istediğiniz sürücüyü seçin. Birleştirmek için “Optimize Et” düğmesini tıklayın. İşlemden sonra, yeniden başlatın ve Windows 10’un hızının nasıl gözle görülür şekilde arttığını göreceksiniz.

Başa dön tuşu